140x140

 

140x140
In mijn boekje, dat in de boekhandel verkrijgbaar is, wordt op eenvoudige wijze uitgelegd wat haptonomie en haptotherapie inhouden.
Haptotherapie is een vorm van begeleiding en ondersteuning waarbij het gevoel en gevoelens steeds op de voorgrond staan. Met behulp van een therapeutisch gesprek en de directe aanraking wordt de cliënte / cliënt gestimuleerd te voorschijn te komen.

 

Datgene wat werkelijk van belang is krijgt ruimte en helpt om emoties te beleven en oude pijn te verwerken.

Binnen onze samenleving is dat niet zo gewoon of vanzelfsprekend.
Ons is aangeleerd en we leren dat ook anderen weer aan, om snel een probleem op te lossen. We richten ons op het effect (resultaat).
Ons affect (gevoel) is naar de achtergrond verdreven. Emoties zijn uit, we houden ons in, camoufleren vaak wie we werkelijk zijn.
Het authentiek zijn van ons is soms diep verscholen. Gelukkiger worden we er niet van, vaak juist eenzaam en verdrietig.

Het vermogen om te voelen en gevoelens te tonen hebben we allemaal van nature, soms zijn we dit vergeten. Slagen we er in dit voelen binnen een relatie te delen dan draagt dit bij tot verwerken.
Gedeelde smart is immers halve smart. Professionele hulp kan hierbij wenselijk zijn. Samen met een haptotherapeut geef je jezelf de kans om je leven op een andere wijze te laten ontwikkelen, waarbij het voelen en je gevoelens weer ruimte krijgen.
Ervaren crisis worden daardoor soms overwonnen, leven draaglijker en overbelasting hanteerbaar.